Wat is beeldende therapie?

Ik bied beeldende therapie (ook wel creatieve therapie genoemd) aan jongeren en volwassenen in Amersfoort en omstreken. Ik ben gespecialiseerd in problemen als gevolg van trauma en verlies. Denk aan blokkades die je ervaart in je leven, moeite hebben met grenzen  aangeven, het hebben van een laag zelfbeeld, stressklachten of bijvoorbeeld stemmingswisselingen.

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm. Het werkt vanuit het doén, vanuit het ervaren.

Door het maken van creatieve werkstukken met verschillende materialen ga je aan de slag met waar je last van hebt. Je ervaart op dat moment wat er gebeurt met je gevoel, je gedachten en je handelen. En werk je aan het herkennen en het doorbreken van jouw patronen.

Samen kijken we vervolgens naar wat je gemaakt hebt. Dit kan heel verrassend werken en laat vaak grote overeenkomsten zien met je gedrag en gevoelens in het dagelijks leven. Zo kan er inzicht ontstaan in waar je tegen aan loopt.

 

Dieper niveau

Beeldende therapie heelt vaak op dieper niveau. Met alleen praten blijf je snel in het denken steken. Met beeldende therapie lukt het beter om bij de kern te komen omdat je door fysiek bezig te zijn direct contact maakt met je gevoel. De ervaring en het maken van een werkstuk helpen met verwerken, structureren en verhelderen van wat je tegenkomt in het creatief proces.

Ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Mail of stuur me direct een WhatsApp bericht.

 

Wat is ACT?

ACT is de afkorting van Acceptance and Commitment Therapy.

Bij ACT leer je op een andere manier met je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties om te gaan dan je eerste automatische reactie je ingeeft: oplossen of vermijden.

Negatieve gedachten en gevoelens zijn niet fijn om te hebben en je eerste reactie is dan ook vaak om er tegen te gaan vechten of ze proberen te vermijden. Helaas zorgt dat er juist vaak voor dat deze gedachten en gevoelens een grotere invloed krijgen op je leven.

Bij ACT kijk je niet naar hoe je meer controle kunt krijgen over hoe je je voelt of wat je denkt, maar juist hoe je om kunt gaan met het feit dat je niet altijd controle hebt; acceptatie van dat wat er is. 

 

Wanneer

Soms zijn de dingen die je hebt meegemaakt zo pijnlijk dat het heel moeilijk is om er over te praten. Of misschien heb je last van bepaalde dingen in je dagelijks leven, maar begrijp je niet waar dit vandaan komt of waar dit mee te maken zou kunnen hebben.

Dan kan beeldende therapie een uitkomst bieden. Het is minder direct dan praten. Soms kan het nodig en fijn zijn om op een laagdrempelige manier te onderzoeken wat er aan de hand is. En vervolgens te ontdekken hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan.

 

Wil je weten met welke klachten beeldende therapie je kan helpen, klik dan hier.

 

 

Ervaring:

“Ik heb eerder andere therapieën gevolgd, maar had niet het gevoel dat het me echt vooruit hielp, ik bleef die knoop in m’n buik voelen. Door beeldende therapie kon ik mijn gevoelens uiten en dat heeft me oprecht zó geholpen. Ik ben heel blij dat ik bij Barbera terecht gekomen ben. Haar liefdevolle, open benadering maakte dat ik me direct op mijn gemak voelde”.

Joke, 52 jaar