Familie- opstelling

Een familieopstelling kan helpen bij klachten die je al langer hebt of die steeds terug blijven komen. Bij jezelf of bij je kinderen. Op privé -en werkgebied.

Het kan duidelijkheid geven in zaken waar je het antwoord niet op hebt.

Vaak heb je al van alles geprobeerd om het probleem, de klacht of de blokkade aan te pakken.

Als je last van bepaalde dingen blijft houden, dan kan het veel opleveren om dieper onderzoek te doen. En naar de oorsprong van het probleem te kijken.

Hier kan een familieopstelling je bij helpen.

 

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Mail of stuur me een WhatsApp bericht.

Ervaring:

“Wat indrukwekkend.

Ik had al zo lang last van het gevoel nooit echt vooruit te komen, alsof iets me tegen hield. Ik maakte niets af, ik kon geen keuzes maken. Ik voelde me voor iedereen en alles verantwoordelijk. En wat ik ook probeerde, dat gevoel ging maar niet weg.

Totdat ik de opstelling bij Barbera deed. Wat een inzicht heeft me dat gegeven. Er is nu rust, ik heb het gevoel dat ik mezelf weer terug heb.

Ontzettend bedankt. 

Sanne, 34 jaar

Het familiesysteem

Iedereen is deel van een groter geheel. Iedereen behoort tot een familie. Dit noemen we “het familiesysteem”. Het is het systeem waartoe je behoort, waarin je geboren bent.

Een familiesysteem wil altijd in balans zijn. Traumatische of negatieve ervaringen in het verleden zijn in het systeem opgeslagen en hebben betekenis en effect in het hier en nu én voor de toekomst.

Zolang deze negatieve ervaringen niet worden opgelost of erkend, worden zij doorgegeven, door generaties heen. Datzelfde geldt ook voor positieve ervaringen. Die kunnen sterke hulpbronnen zijn in het hier en nu (denk aan talenten die je geërfd hebt van eerdere generaties).

 

Verstrikkingen en disbalans

Traumatische, onopgeloste ervaringen of geheimen in het familiesysteem zorgen voor verstrikkingen in latere generaties. Het zorgt voor disbalans.

Disbalans in het systeem wordt zichtbaar in latere generaties. Kinderen kunnen deze disbalans dragen in de vorm van lasten van ouders of grootouders.

 

Onderstroom en bovenstroom

Deze disbalans leeft in de onderstroom en wordt zichtbaar als symptoom in de bovenstroom. 

Problemen in de “onderstroom” kenmerken zich doordat ze niet makkelijk op te lossen zijn door erover te praten.

Als je erover praat, pak je namelijk de problemen aan in de “bovenstroom”. Dit is symptoom- bestrijding en daarmee wordt niét de oorzaak van het probleem aangepakt. Problemen alleen aanpakken in de “bovenstroom” leidt er vaak toe dat  dezelfde problemen of klachten terugkomen.

De oorzaak ligt in de “onderstroom”. Hier ligt de oorsprong van het probleem. Door te onderzoeken wat er in de “onderstoorm” zichtbaar wordt, pak je het probleem of de klacht bij de kern aan. 

Voorbeelden van vragen die geschikt zijn voor een familieopstelling:

 • Waarom voel ik me altijd zo verantwoordelijk voor alles?
 • Waarom heb ik altijd geld gebrek?
 • Hoe komt het dat ik moeilijk keuzes kan maken?
 • Waarom lukt het me niet om mijn eigen leven vorm te geven?
 • Waarom stel ik iets steeds maar weer uit?
 • Hoe komt het dat ik steeds tegen dezelfde problemen aanloop?
 • Waarom lukken relaties mij niet?
 • Hoe komt het dat ik zo ontzettend moe ben?
 • Waarom voel ik me zo depressief?
 • Waarom voel ik me zo onrustig?
 • Waarom ben ik zo boos / verdrietig / bang?
 • Waarom wordt ik steeds ontslagen?
 • Waarom kom ik steeds op werkplekken te werken met onrust in de teams?