“Verdwaald”

Van Toon Tellegen

Op een ochtend, vroeg in de zomer, woei er een klein briefje onder de deur van de eekhoorn door.

“Eekhoorn ik ben op weg naar jou. Maar ik ben verdwaald.
De Olifant.” 

De Eekhoorn las het briefje een paar keer. Dacht diep na en schreef toen:

“Olifant, 
Waar ben je verdwaald?
De Eekhoorn.”

Welkom, ik ben Barbera de Jong.

Het verhaaltje van Toon Tellegen waarin de Olifant verdwaald is en zijn weg zoekt naar Eekhoorn, heb ik uitgekozen omdat ik het een heel mooi stukje tekst vind. Iedereen herkent het gevoel van “verdwaald” zijn. Soms éven de weg kwijt zijn en soms echt totaal niet meer weten welke kant je op moet. Dat kan verwarrend en eenzaam aanvoelen. In het verdwaald zijn is het fijn als er mensen zijn die een stukje met je mee lopen. Totdat je de omgeving weer herkent en je zelf weer verder kunt gaan op je pad naar “huis”.

 

Verdwaald

Ook ik was enorm verdwaald in mijn leven. Ik heb me vaak vreselijk verloren gevoeld. Ik had het gevoel dat niemand me begreep. Maar dit liet ik niet merken. Ik was een kei geworden in het aanvoelen van wat er in elke situatie nodig was. Ik zette elke keer (onbewust) een ander masker op, passend bij de situatie waarin ik me op dat moment begaf. Ik had geen idee wie ik zelf was. En ik was doodmoe.

 

 Praten hielp niet

Ik heb hulp gezocht. Maar de meeste therapieën waren gefocust op praten. Ik zat tegenover een therapeut en werd geacht mijn verhaal te doen. Er volgde altijd een oorverdovende stilte omdat dat niet mijn manier was. Ik kon niet praten. In mijn hoofd was het een enorme waterval van woorden, maar ze kwamen er niet uit. De therapeut kende helaas geen andere manier dan praten. Dus ging ik maar weer. Ik kreeg alleen maar meer het gevoel dat niemand me begreep.

 

Doen in plaats van praten

Ik ging op zoek naar andere manieren die wel hielpen. Dit vond ik uiteindelijk in creativiteit, zoals schilderen, tekenen en kleien. Door creatief bezig te zijn kon ik uiten wat ik voelde. Een tijd later stuitte ik op de opleiding Creatieve therapie. Voor mij was het direct duidelijk. Dit was de opleiding voor mij. Ik wilde anderen bieden wat ik zelf gemist had: een andere manier van praten over je problemen.

 

Mijn missie

Mijn missie is om mensen te helpen bij het terugvinden van de weg naar huis. Het is nóóit te laat. Door samen met jou te “kijken” naar waar jouw blokkades liggen, deze aan te gaan en vervolgens te ontdekken wat daar achter ligt aan ruimte, ontstaat er (weer) contact met jezelf. Ik wil je een plek bieden waar je even alles “los” kunt laten. En waar je op zoek kunt gaan naar wie jij ook al weer bent. Je leren omgaan met dat wat je niét kunt veranderen, je bewust te maken van wat je wél kunt veranderen en je te helpen te ontdekken welke waarden belangrijk voor je zijn. En welke kwaliteiten en talenten je hebt. Want reken maar dat je die hebt.

 

“Byldkreft”

Mijn praktijk heet Byldkreft. Dat is Fries voor “Beeld Kracht”, ik ben in Friesland geboren (spreek overigens helaas geen woord Fries).

“Beeld Kracht” omvat precies waar beeldende therapie voor mij voor staat: de kracht die beelden kunnen hebben voor de persoon die ze maakt. En je eigen kracht weer hervinden door de beeldende werkstukken die je maakt.

 

Wees meer dan welkom.